Menu

Energie uit zonnepanelen is nu wereldwijd de grootst groeiende energiebron

Terwijl de investeringen in hernieuwbare energie vorig jaar licht daalden, vooral bij niet-gesubsidieerde initiatieven, blijven zonnepanelen installaties de populairste investering in de energiemarkt.

Vorig jaar daalde de gemiddelde kost voor het genereren van energie uit zonne-energie wereldwijd 17%, voor hernieuwbare energie uit wind zelfs 18% tot 28% voor offshore projecten. Dat blijkt uit een studie (bron) gerealiseerd door de Frankfurt School in opdracht van de Verenigde Naties en Bloomberg. 

Na grote kostenverlagingen van de afgelopen jaren zijn  wind en zonne-energie de goedkoopste energiebronnen geworden
- Michael Liebreich

Vorig jaar werd er meer zonne-energie (75GW) toegevoegd dan elke andere energiebron, dus ook fossiele energie. Als tweede volgt windenergie, daarna kolen, gas, hydro-energie, nucleaire energie en biomassacentrales.

Hernieuwbare energie is goed voor 55% van alle investeringen gedaan in 2016. In totaal is dit goed voor 138.5GW, waarvan zonne-energie en zonnepanelen meer dan de helft voor hun rekeningen nemen. Sinds 2010 is dit een stijging van 500%.

Een belangrijke reden waarom is de sterk verminderde prijs, waardoor met hetzelfde kapitaal heel wat meer GW aan zonnestroom kan worden opgewekt.

Hernieuwbare energie bedraagt nu een aandeel van 11.3% van de wereldwijde energieproductie en zorgt voor 1.7 gigaton CO2 uitstoot minder!

Ook opmerkelijk is de groei van batterij-opslag en andere technologie zoals slimme meters en optmalisatie-systemen. 

China leider in hernieuwbare energie

China is nu wereldleider in binnenlandse investeringen in hernieuwbare energie. In 2015 werd er maar liefst voor 103 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare energie, een stijging van 17% en tweemaal zo veel als de Verenigde Staten. Het land streeft nu actief naar een 'globale' strategie, die gericht is op een pan-Aziatische uitbreiding.

"Een verandering in leiderschap in de VS zal waarschijnlijk het wereldwijde leiderschap van China in toekomstige industrieën uitbreiden, waardoor China de machtspositie in deze sectoren op het gebied van technologie, investering, productie en werkgelegenheid opbouwt"

kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

16/09/2021

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

Lagere productiekosten en installatiekosten staan aan de basis van de verdere prijsreductie voor zonnepanelen, zo blijkt een studie van “GTM Research”. Wereldwijd is de zonnepanelen markt goed voor meer dan 70 Biljoen US Dollar omzet

Lees verder arrow
Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

16/09/2021

Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

De zonnepanelen technologie staat niet stil. Tot nu toe was zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken, maar daar komt nu verandering in. Een team Chinese wetenschappers heeft een zonnepaneel ontwikkelt welke nu ook energie kan opwekken uit, jawel, regen. Ideaal voor België! 

Lees verder arrow
EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

16/09/2021

EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

In 2013 besliste de Europese Unie om de import tax van Chinese zonnepanelen te verhogen van 11.8% naar 47.6%, dit om dumpprijzen tegen te gaan nadat bekend werd dat vele zonnepanelen merken werden gesubsidieerd door de Chinese regering. 26 Chinese zonnepanelen fabrikanten spanden hiervoor een rechtszaak aan waarin de Europese Unie nu ook gelijk heeft gekregen en de import tax behouden blijft maar wel wordt afgebouwd.

Lees verder arrow
Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

16/09/2021

Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

In 2016 werd er in totaal voor 78GW aan zonnepanelen geplaatst wereldwijd (dat zijn ongeveer 260 miljoen zonnepanelen!). Ook in 2017 zet de groei in zonnepanelen zich verder en wordt wereldwijd een stijging van 9% verwacht tegenover 2016. Opvallend is wel dat in sommige Europese landen er een daling verwacht wordt. Vooral China zorgt voor de groei in 2017.

Lees verder arrow