Menu

Overproductie zonnepanelen wordt vanaf 2018 vergoed

Vanaf 2018 kunnen prosumenten (zonnepanelen eigenaren) de overproductie aan energie verkopen. Tot op heden was dit niet mogelijk maar met de nieuwe regels wordt get makkelijker om ieder aansluitingspunt te identificeren. Hierdoor wordt het makkelijker te energie te verkopen en hier dus ook een vergoeding voor te krijgen.

Voor zonnepanelen eigenaars welke meer energie produceren dan verbruiken is dit uiteraard goed nieuws. Met het huidige systeem wordt het aantal geproduceerde kWh van een installatie eenmaal per jaar terug op nul gezet. Deze maatregel komt er vooral om energieverspilling tegen te gaan. Voor zonnepanelen eigenaars welke meer energie produceren dan verbruiken is er momenteel geen enkele stimulans om hun energie rationeel te gebruiken. Zo wordt er elektrisch verwarmd wat zeker niet de meest efficiënte manier is.

Wij zien dat gezinnen met overproductie tegen het einde van elk afrekeningjaar meer energie verbruiken dan normaal. Dit om productie en consumptie zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Hier bestaan uiteraard betere oplossingen voor zoals deze vergoeding.

Vlaams Partlementslid Andries Gryffroy

Hoeveel de vergoeding bedraagt is momenteel nog niet duidelijk, maar er wordt gedacht aan marktconforme prijzen zoals de prijzen welke consumenten nu betalen bij hun energieleverancier.

kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

SolarCity ontwikkelt best renderende zonnepanelen ter wereld

16/09/2021

SolarCity ontwikkelt best renderende zonnepanelen ter wereld

SolarCity, het bedrijf van visionair Elon Musk, ook bekend als oprichter van Tesla Motors en SpaceX, heeft op een persconferentie een nieuw zonnepaneel voorgesteld. Het rendement van dit paneel bedraagt 22%, wat een forse verbetering betekent tegenover de huidige zonnepanelen welke een rendement halen tussen de 14% tot 18%.

Lees verder arrow
Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

16/09/2021

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

Lagere productiekosten en installatiekosten staan aan de basis van de verdere prijsreductie voor zonnepanelen, zo blijkt een studie van “GTM Research”. Wereldwijd is de zonnepanelen markt goed voor meer dan 70 Biljoen US Dollar omzet

Lees verder arrow
Meer zonnepanelenenergie dan kernenergie!

16/09/2021

Meer zonnepanelenenergie dan kernenergie!

Voor de eerste maal ooit werden er in de afgelopen dagen in België meer energie geproduceerd uit zonnepanelen dan kernenergie.

Lees verder arrow