SolarCity, het bedrijf van visionair Elon Musk, ook bekend als oprichter van Tesla Motors en SpaceX, heeft op een persconferentie een nieuw zonnepaneel voorgesteld. Het rendement van dit paneel bedraagt 22%, wat een forse verbetering betekent tegenover de huidige zonnepanelen welke een rendement halen tussen de 14% tot 18%.
SolarCity is de grootse speler in de Amerikaanse zonnepanelen markt. Het bedrijf produceert en plaatst zelf zijn eigen zonnepanelen. In Amerika is het bedrijf goed voor 1 op 3 zonnepanelen installaties. Kort na de aankondiging steeg het aandeel van SolarCity met 7% op de beurs.
Het zonnepaneel welke werd voorgesteld tijdens de persconferentie is een hybride kristallijn en silicium zonnepaneel met een rendement van meer dan 22% op zijn piek. Momenteel geraken de beste hoogrendement kristallijn zonnepanelen zoals de SunPower X-Series niet verder dan 21% rendement. Er bestaan wel zonnepanelen met een beter rendement, gebaseerd op een multi-junction technologie met 3 lagen, maar deze zijn voor de particuliere markt vrijwel onbetaalbaar door hun hoge productiekost en niet verkrijgbaar op de particuliere markt. Deze zonnepanelen worden namelijk gebruikt voor ruimte toepassingen zoals de Boeing Spectrolab met een rendement van 44%.
De meeste commerciële zonnepanelen behalen een rendement van 14% tot 18%. Dit percentage is het aantal zonlicht welke ook effectief in elektriciteit kan omgezet worden. Het nieuwe zonnepaneel van SolarCity levert 30% tot 40% meer elektriciteit op dan de zonnepanelen van vandaag en dat met dezelfde afmetingen.
Dit betekent dat er met de nieuwe SolarCity panelen heel wat minder panelen geplaatst moeten worden voor hetzelfde rendement. Dit is goed nieuws voor kleine daken en brengt ook de installatie prijs naar beneden gezien er minder manuren nodig zijn. De rendement tests werden uitgevoerd door Renewable Energy Test Center, een onafhankelijk extern bedrijf welke zonnepanelen test.
Peter Rive, SolarCity CTO zei het volgende: “De zonnepanelen zijn naast hun record aan rendement ook op grote schaal te produceren. De productieprijs ligt ook lager dan vele zonnepanelen door een beter productieproces. Dit is een hele grote stap voor de hele zonnepanelen markt en zou wel eens het ‘point of no return’ kunnen betekenen voor de hele sector. De transformatie zal mogelijk nog enkele decennia in beslag nemen, maar wij zien een enorm potentiaal voor zonnepanelen. Tegen 2017 hopen wij dit zonnepaneel te kunnen verkopen op de particuliere markt.” Grote schaal kan ook letterlijk worden genomen. Eenmaal de nieuwe mega-fabriek van SolarCity haar deuren opent, genaamd de ’SolarCity1’, kan er per dag tot 10 000 zonnepanelen geproduceerd worden!