Energie opslag is een van de meest belangrijke componenten om zonnepanelen energie verder succesvol te maken. En dat is net waar Tesla aan werkt. Hun CTO Straubel is er dan ook van overtuigd: “Binnen 10 jaar zal het mogelijk zijn heel goedkope elektriciteit te produceren door batterijen en zonnepanelen samen te brengen. Een hele revolutie!”
Momenteel is één van de grote knelpunten aan zonnepanelen energie dat de piek in energieproductie rond het middaguur wordt bereikt wanneer de zon het sterkst is. Dat is net ook een van de momenten waarop de vraag aan energie laag is. In de avond wanneer de huishoudelijke energievraag zijn piek bereikt, wekken zonnepanelen vrijwel geen elektriciteit op. Dan moet elektriciteit worden afgenomen direct van het elektriciteitsnet, net zoals bij een teveel aan elektriciteit deze terug op het net word gestuurd. Batterijen zijn vaak (te) duur voor de opslag die ze bieden, maar daar komt nu verandering in.
“De productieprijs van batterijen zal sneller zakken dan alle vooropgestelde prognoses en zal worden ingebouwd in zonnepanelen installaties waardoor de prijs nog verder zal zakken gezien het verkocht word als één module. Deze combinatie zal resulteren in een elektriciteitskost welke veel lager is dan elke andere energiebron zoals gas en fossiele brandstoffen. Ik ben ervan overtuigd dat deze ommekeer binnen de 10 komende jaren zal plaatsvinden” aldus Strabel, CTO van het autobedrijf Tesla.
Deze voorspelling is deels gemaakt op Tesla’s plan om een grote lithium-ion batterij fabriek te openen in Nevada. Hier zal per jaar 50GW aan batterij opslag geproduceerd worden. De fabriek zal ook batterijen maken voor de particuliere markt specifiek voor het opslaan van zonnepanelen energie, genaamd de Powerwall. Deze batterij moet rond de 3000 Euro kosten en heeft een opslag capaciteit van 10 kWh, wat overeenkomt met een volledige dag aan elektriciteitsverbruik voor een gemiddeld gezin.
De batterijmarkt is aan een snelle opmars bezig en Tesla is niet de enige innovator. Ook andere bedrijven zetten geld in op batterijen. De vooruitzichten zien er in ieder geval goed uit, en in 2015 wordt verwacht dat de productie van lithium-ion batterijen vier maal hoger ligt dan in 2014 met een totale productie van 220GW!