Menu

Tesla CTO duidelijk: “Binnen 10 jaar goedkope elektriciteit dankzij zonnepanelen en batterijen"

Energie opslag is een van de meest belangrijke componenten om zonnepanelen energie verder succesvol te maken. En dat is net waar Tesla aan werkt. Hun CTO Straubel is er dan ook van overtuigd: “Binnen 10 jaar zal het mogelijk zijn heel goedkope elektriciteit te produceren door batterijen en zonnepanelen samen te brengen. Een hele revolutie!”

Momenteel is één van de grote knelpunten aan zonnepanelen energie dat de piek in energieproductie rond het middaguur wordt bereikt wanneer de zon het sterkst is. Dat is net ook een van de momenten waarop de vraag aan energie laag is. In de avond wanneer de huishoudelijke energievraag zijn piek bereikt, wekken zonnepanelen vrijwel geen elektriciteit op. Dan moet elektriciteit worden afgenomen direct van het elektriciteitsnet, net zoals bij een teveel aan elektriciteit deze terug op het net word gestuurd. Batterijen zijn vaak (te) duur voor de opslag die ze bieden, maar daar komt nu verandering in.

Energievraag en zonnepanelen productie

“De productieprijs van batterijen zal sneller zakken dan alle vooropgestelde prognoses en zal worden ingebouwd in zonnepanelen installaties waardoor de prijs nog verder zal zakken gezien het verkocht word als één module. Deze combinatie zal resulteren in een elektriciteitskost welke veel lager is dan elke andere energiebron zoals gas en fossiele brandstoffen. Ik ben ervan overtuigd dat deze ommekeer binnen de 10 komende jaren zal plaatsvinden” aldus Strabel, CTO van het autobedrijf Tesla.

Deze voorspelling is deels gemaakt op Tesla’s plan om een grote lithium-ion batterij fabriek te openen in Nevada. Hier zal per jaar 50GW aan batterij opslag geproduceerd worden. De fabriek zal ook batterijen maken voor de particuliere markt specifiek voor het opslaan van zonnepanelen energie, genaamd de Powerwall. Deze batterij moet rond de 3000 Euro kosten en heeft een opslag capaciteit van 10 kWh, wat overeenkomt met een volledige dag aan elektriciteitsverbruik voor een gemiddeld gezin. 

De batterijmarkt is aan een snelle opmars bezig en Tesla is niet de enige innovator. Ook andere bedrijven zetten geld in op batterijen. De vooruitzichten zien er in ieder geval goed uit, en in 2015 wordt verwacht dat de productie van lithium-ion batterijen vier maal hoger ligt dan in 2014 met een totale productie van 220GW!

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

SolarCity ontwikkelt best renderende zonnepanelen ter wereld

09/05/2016

SolarCity ontwikkelt best renderende zonnepanelen ter wereld

SolarCity, het bedrijf van visionair Elon Musk, ook bekend als oprichter van Tesla Motors en SpaceX, heeft op een persconferentie een nieuw zonnepaneel voorgesteld. Het rendement van dit paneel bedraagt 22%, wat een forse verbetering betekent tegenover de huidige zonnepanelen welke een rendement halen tussen de 14% tot 18%.

Lees verder arrow
Tesla komt met batterij welke off the grid wonen mogelijk maakt

30/04/2016

Tesla komt met batterij welke off the grid wonen mogelijk maakt

Het autobedrijf Tesla, bekend om zijn elektronische wagens heeft op een publieke vergadering een batterij aangekondigd welke off the grid, ofwel zelfvoorzienend wonend mogelijk maakt.

Lees verder arrow
Tesla voorziet Kauai (Hawaii) van groene stroom

12/03/2017

Tesla voorziet Kauai (Hawaii) van groene stroom

Tesla, het bedrijf dat naast elektrische auto’s ook batterijen en zonnepanelen vervaardigd sinds de acquisitie van dochterbedrijf SolarCity, heeft op het eiland Kauai (Hawaii) een zonnepanelen installatie afgeleverd van 20MWh met een batterij opslag van 52MW.

Lees verder arrow