Menu

Komt er binnenkort een einde aan de dalende zonnepanelen prijzen?

De laatste jaren zijn de zonnepanelen prijzen in vrije val. Ook in het het eerste kwartaal was er een verdere daling van 4.2% in de zonnepanelen prijzen. Deze trend is wereldwijd, maar zet zich minder door in Azië. Waarnemers zeggen dat er een grote kans is dat de prijsdaling zoals we ze kennen binnenkort voorbij is. De grote vraag naar zonnepanelen in China zou hiervan de oorzaak zijn.

China is sinds enkele jaren de grootste zonnepanelen markt ter wereld. In 2016 werd er voor 78GW aan zonnepanelen geplaatst, voor 2017 wordt zo een 85GW aan nieuwe installaties verwacht. Deze grote vraag zou kunnen leiden naar verhoogde zonnepanelen prijzen. Vooral de prijs van de grondstof silicium, het belangrijkste onderdeel van een zonnepaneel stijgt.

Vandaag bedraagt de prijs voor een pallet zonnepanelen 0.36 Euro per Watt, wat meteen ook het laagste ooit is. Voor Chinese zonnepanelen welke in Europa worden ingevoerd geldt een minimum tarief van 0.46 Euro per watt, een prijs welke vastgelegd is door de EU voor de komende vijf maanden. Dit is het gevolg van een dispuut tussen China en de EU over dumpingprijzen waar Chinese zonnepanelen fabrikanten gesubsidieerd worden door de overheid en als gevolg de zonnepanelen aan spotgoedkope prijzen kunnen verkopen in Europa.

Hoeveel de prijsstijging zal bedragen is nog niet bekend, maar potentiële kopers doen er goed aan niet lang meer te wachten en  (gratis) offertes aan te vragen bij meerdere installateurs.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

15/02/2017

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

Bij nieuwbouwwoningen kiest maar liefst twee van de drie eigenaren voor zonnepanelen. Enerzijds omdat zonnepanelen nu rendabel zijn zonder subsidie en anderzijds om te voldoen aan de nieuwe EPB eisen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook de slimste manier om een E-peil premie te krijgen.

Lees verder arrow
EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

06/03/2017

EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

In 2013 besliste de Europese Unie om de import tax van Chinese zonnepanelen te verhogen van 11.8% naar 47.6%, dit om dumpprijzen tegen te gaan nadat bekend werd dat vele zonnepanelen merken werden gesubsidieerd door de Chinese regering. 26 Chinese zonnepanelen fabrikanten spanden hiervoor een rechtszaak aan waarin de Europese Unie nu ook gelijk heeft gekregen en de import tax behouden blijft maar wel wordt afgebouwd.

Lees verder arrow
Verdubbeling in nieuwe installaties: zonnepanelen weer erg in trek

09/03/2017

Verdubbeling in nieuwe installaties: zonnepanelen weer erg in trek

2016 was een goed jaar voor zonnepanelen met 24 200 installaties in Vlaanderen, tegenover 10 800 geplaatste installaties in 2015. De prijzen voor zonnepanelen zijn zowat met de helft gedaald in de laatste 5 jaar terwijl de energieprijzen verder zijn blijven stijgen. 

Lees verder arrow
Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

17/04/2017

Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

In 2016 werd er in totaal voor 78GW aan zonnepanelen geplaatst wereldwijd (dat zijn ongeveer 260 miljoen zonnepanelen!). Ook in 2017 zet de groei in zonnepanelen zich verder en wordt wereldwijd een stijging van 9% verwacht tegenover 2016. Opvallend is wel dat in sommige Europese landen er een daling verwacht wordt. Vooral China zorgt voor de groei in 2017.

Lees verder arrow