Menu

Russisch hi-tech bedrijf ontwikkeld lichtgewicht zonnepaneel voor de ruimte

Het Russische hi-tech bedrijf RT-Chemichal Technologies heeft een mooi record op zijn palmares: het lichtste zonnepaneel geschikt voor ruimtemissies. Met een gewicht van slechts anderhalve kilogram per vierkante meter betekent dit een hele besparing voor ruimtemissies gezien elke gram gewicht telt en zeer kostbaar is. Het zonnepaneel is gemaakt uit koolstofvezel composiet.

Dankzij het slimme gebruik van koolstofvezel compostietmateriaal is dit zonnepaneel het lichtste ter wereld. De zonnecellen zijn ingebouwd in de verschillende lagen koolstofvezel waardoor het beter beschermd wordt tegen kosmische straling en UV-licht. Dankzij deze technologie is het ongeveer 30% lichter dan de huidige zonnepanelen welke worden gebruikt bij ruimtestations zoals het ISS. Een vierkante meter zonnepaneel weegt zo slechts 1.5kg (tegenover 10 kilogram per vierkante meter voor een normaal zonnepaneel). 

Wanneer je weet dat het ongeveer 20.000 euro kost om één kilogram de ruimte in te sturen, is een besparing van 30% enorm. De zonnecellen zelf werden samen ontwikkeld met de Hevel Group, een Russische zonnepanelen fabrikant  welke jaarlijks meer dan 160MW aan zonnepanelen produceert. 

Momenteel wordt het zonnepaneel getest op een toekomstig ruimtevaartuig. De grote test zal plaats vinden in de ruimte, waar zijn duurzaamheid tegen ultraviolet en kosmische stralingen grondig getest zal worden. Indien succesvol, zal in een volgende fase het zonnepaneel de standaard worden voor Russische (en internationale) ruimtevaartuigen.

De zonnecellen leveren een rendement van 22%, wat momenteel lager ligt dan de zonnecellen uitgerust op het ISS welke tussen de 22% tot 34% liggen, maar hier valt nog vooruitgang te boeken volgens Oleg Yevtushenko, projectleider van dit project.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

06/03/2017

Zonnepaneel dat elektriciteit opwekt uit ... regenwater!

De zonnepanelen technologie staat niet stil. Tot nu toe was zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken, maar daar komt nu verandering in. Een team Chinese wetenschappers heeft een zonnepaneel ontwikkelt welke nu ook energie kan opwekken uit, jawel, regen. Ideaal voor België! 

Lees verder arrow
MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

05/06/2017

MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

De esthetische kant van zonnepanelen zijn vaak een discussie en reden om geen zonnepanelen te laten plaatsen. Zo passen ze vaak niet bij de ‘look’ van het huis, zeker bij klassieke woningen met (kleien) dakpannen. Sistine Solar, een nieuwe start-up gestart in de bekende MIT universiteit wil hier verandering in brengen door zonnepanelen te camoufleren in dezelfde stijl als het dak. 

Lees verder arrow
NASA test uitvouwbaar zonnepaneel in de ruimte

27/06/2017

NASA test uitvouwbaar zonnepaneel in de ruimte

NASA heeft met wisselend succes een uitvouwbaar zonnepaneel getest in de ruimte. De ROSA (Roll Out Solar Array) is veel lichter dan de andere ruimte-zonnepanelen en doordat het opgevouwd kan worden op een cilinder is het makkelijker te transporteren. De technologie zou bemande Mars missies makkelijker kunnen maken, gezien voldoende energie opwekken het grootste pijnpunt is bij dit soort missies.

Lees verder arrow
Vliegtuig aangedreven door zonnepanelen op weg naar de stratosfeer

10/07/2017

Vliegtuig aangedreven door zonnepanelen op weg naar de stratosfeer

Reizen in de lucht met een vliegtuig aangedreven door zonnepanelen lijkt een toekomstdroom, maar kan binnenkort realiteit worden. Het bedrijf SolarStratos heeft een eerste succesvolle test uitgevoerd. Het uiteindelijke doel is het vliegtuig in de stratosfeer te krijgen wat de reikwijdte aanzienlijk moet verhogen.

Lees verder arrow