Menu

SolarWorld vraagt faillissement aan

Het Duitse zonnepanelen merk SolarWorld heeft deze week zichzelf failliet verklaard in Bonn waar het zijn hoofdzetel heeft. Hoe het verder moet met de fabrieken en de garantie op de zonnepanelen is alsnog onduidelijk. SolarWorld is de grootste Europese zonnepanelen fabrikant met 3300 werknemers en bestaat al sinds 1988 waardoor het tevens één van de pioniers in de industrie was.

De reden voor het faillissement zijn de dalende prijzen in de zonnepanelen markt en de oplopende schulden. Het bedrijf kwam enkele jaren geleden al in woelig vaarwater door de dumpingprijzen van Chinese zonnepanelen merken op de Europese markt. Ondanks de maatregelen genomen door de Europese Unie was de schade aangebracht. SolarWorld was aanzienlijk duurder omdat de productie volledig in Duitsland en de Verenigde Staten plaatsvond en er vooral hoogrendement zonnepanelen werden gemaakt.

SolarWorld was één van de Europese bedrijven welke meerdere rechtszaken opstartte (en won) tegen de Chinese zonnepanelen producenten omwille van hun dumpingprijzen. Het aandeel van SolarWorld zakte deze week met meer dan 75%. Het aandeel daalde van 3.7 Euro naar 0.80 Euro binnen één dag. In 2006 stond het aandeel nog op een piek van 265 Euro.

SolarWorld is niet het eerste Europese merk welke de laatste jaren in problemen komt door de sterke prijsdalingen. Wat er met de fabrieken en 3300 werknemers gebeurt is alsnog onduidelijk. Een doorstart van het bedrijf lijkt onwaarschijnlijk maar het bedrijf zal er alles aan doen om zoveel mogelijk jobs te bewaren.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

05/05/2016

Zonnepanelen prijzen zakken met meer dan 40% tegen 2020

Lagere productiekosten en installatiekosten staan aan de basis van de verdere prijsreductie voor zonnepanelen, zo blijkt een studie van “GTM Research”. Wereldwijd is de zonnepanelen markt goed voor meer dan 70 Biljoen US Dollar omzet

Lees verder arrow
EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

06/03/2017

EU wint rechtszaak tegen Chinese zonnepanelen fabrikanten

In 2013 besliste de Europese Unie om de import tax van Chinese zonnepanelen te verhogen van 11.8% naar 47.6%, dit om dumpprijzen tegen te gaan nadat bekend werd dat vele zonnepanelen merken werden gesubsidieerd door de Chinese regering. 26 Chinese zonnepanelen fabrikanten spanden hiervoor een rechtszaak aan waarin de Europese Unie nu ook gelijk heeft gekregen en de import tax behouden blijft maar wel wordt afgebouwd.

Lees verder arrow