Menu

Nieuwe technologie maakt printen van zonnepanelen mogelijk

In de Universiteit van Newcastle (Australië) wordt gewerkt aan een nieuwe technologie welke het mogelijk maakt zonnepanelen op plastic film te printen met speciale ‘zonnepanelen inkt’ welke elektrische conductors bevat. De film is zo licht en resistent dat het op rollen kan gedraaid worden, waardoor transport eenvoudig is en ze snel kunnen worden uitgerold bijvoorbeeld bij natuurrampen en nog tal van andere toepassingen.

Paul Dastoor

Aan het hoofd van dit revolutionaire project staat professor Paul Dastoor welke geassisteerd wordt door een team van 30 researchers. De proeven zitten in hun laatste fase, dit houdt in het verzamelen van data op een 100 vierkante meter grote testsite. 

Momenteel loopt alles zoals het moet. De zonnecellen geven exact het vooropgestelde rendement. De zonnecellen zijn minder 0.1 millimeter dik.Het printen gebeurt in 5 fasen, waarbij telkens een andere laag wordt geprint om uiteindelijk een zonnepaneel op film te bekomen.

De volgende stap is het commercialiseren van deze nieuwe technologie. Dastoor hoopt dat dat de zonnepanelen -wanneer ze op grote schaal geprint worden- dit kan gebeuren aan een kostprijs van $7.5 per vierkante meter binnen de 3 jaar. Ter vergelijking, een vierkante meter geïntegreerde zonnepanelen dakpannen van Tesla zal ongeveer $235 kosten. Over het verschil in rendement is momenteel nog weinig bekend gezien de testen nog steeds uitgevoerd worden. 

Print proces van de zonnepanelen film

Wat wel al bekend is, is dat de zonnepanelen een goed rendement behalen bij weinig zonlicht. Dit mede door hun lage kostprijs, zou het mogelijk maken ze te printen op het dak, muur, auto’s. Door hunt licht gewicht kunnen ze ook op daken geplaatst worden welke niet geschikt zijn voor de klassieke (zware) zonnepanelen. Een andere toepassing waarvoor deze zonnepanelen gebruikt kunnen worden zijn tenten of bij afgelegen gebieden gezien ze makkelijk transporteerbaar zijn door hun lichtgewicht. Éen vierkante meter geprint zonnepaneel zou ongeveer 100 gram wegen, ter vergelijking bij een klassiek zonnepaneel is dit tussen de 10-12kg per vierkante meter.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Tesla CTO duidelijk: “Binnen 10 jaar goedkope elektriciteit dankzij zonnepanelen en batterijen"

04/05/2016

Tesla CTO duidelijk: “Binnen 10 jaar goedkope elektriciteit dankzij zonnepanelen en batterijen"

Energie opslag is een van de meest belangrijke componenten om zonnepanelen energie verder succesvol te maken. En dat is net waar Tesla aan werkt. Hun CTO Straubel is er dan ook van overtuigd: “Binnen 10 jaar zal het mogelijk zijn heel goedkope elektriciteit te produceren door batterijen en zonnepanelen samen te brengen. Een hele revolutie!”

Lees verder arrow
Tesla begint met het aannemen van bestellingen voor zonnepanelen dakpannen

05/04/2017

Tesla begint met het aannemen van bestellingen voor zonnepanelen dakpannen

In oktober 2016 stelde Tesla hun geïntegreerde zonnepanelen welke ingebouwd worden in de dakpannen. Dit gebeurde samen met de acquisitie van SolarCity door Tesla. De dakpannen komen in vier verschillende uitvoeringen en zien er vrijwel hetzelfde uit als gewone dakpannen.

Lees verder arrow
De race naar batterij-opslag barst nu ook los in Europa

23/05/2017

De race naar batterij-opslag barst nu ook los in Europa

In de Verenigde Staten en Azië zijn heel wat bedrijven bezig met het opzetten van nieuwe fabrieken gespecialiseerd in het vervaardigen van batterijen. Vooral Amerika is met de Gigafactory van Tesla toonaangevend hierin. Europa hinkte tot dusver achterop, maar daar komt nu verandering in, vooral vanuit de autobedrijven. Zo hebben Daimler (Mercedes-Benz), Volkswagen en Renault plannen voor hun eigen versie van de gigafactory.

Lees verder arrow
MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

05/06/2017

MIT-startup ontwikkeld camouflage zonnepaneel

De esthetische kant van zonnepanelen zijn vaak een discussie en reden om geen zonnepanelen te laten plaatsen. Zo passen ze vaak niet bij de ‘look’ van het huis, zeker bij klassieke woningen met (kleien) dakpannen. Sistine Solar, een nieuwe start-up gestart in de bekende MIT universiteit wil hier verandering in brengen door zonnepanelen te camoufleren in dezelfde stijl als het dak. 

Lees verder arrow