Menu

Commotie rond digitale meters in Verenigd Koninkrijk

Ook het Verenigd Koninkrijk wordt niet gespaard met problemen rond de digitale meter. Recent hebben daar heel wat zonnepanelen eigenaars hun ontevredenheid geuit over de digitale meter welke recent geplaatst werd. De commotie is ontstaan doordat eigenaars van zonnepanelen in het Verenigd Koninkrijk het risico lopen teveel te betalen voor hun energierekening door de digitale meter. Ook de uitrol verloopt niet vlekkeloos en enkele energieleveranciers weigeren zelfs de digitale meter te plaatsen bij woningen met zonnepanelen.

Bij vele zonnepanelen eigenaars is de recente energiefactuur veel hoger sinds de invoering van de digitale meter. Dit komt omdat de waardes van de zonnepanelen en de digitale meter vaak uit elkaar liggen. De digitale meter toont een lagere opbrengst dan de zonnepanelen installatie (omvormer), wat uiteraard tot frustratie leidt. Het Verenigd Koninkrijk heeft dezelfde regeling als Vlaanderen, waar het teveel aan elektriciteit van de zonnepanelen op het net wordt geïnjecteerd en verkocht. Indien de waarden van elkaar verschillen en de digitale meter een lagere opbrengst aanduidt, zal de eigenaar van de zonnepanelen installatie uiteindelijk een hogere elektriciteitsfactuur voorgeschoteld krijgen.

Twee van de grootste energiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk, EON en NPower, weigeren digitale meters te plaatsen bij woningen met zonnepanelen tot de problemen zijn opgelost. In het Verenigd Koninkrijk kan de consument de digitale meter ook zelf weigeren.

Ondertussen plaatsen andere energieleveranciers, waaronder British Gas, digitale meters in woningen met zonnepanelen. Dit heeft echter geleid tot facturatieproblemen voor sommige klanten, die uiteindelijk hun slimme meters hebben verwijderd. 53% van de zonnepanelen eigenaars rapporteert grote verschillen in hun factuur sinds het plaatsen van de digitale meter.

Andere problemen sinds de uitrol van de digitale meter is dat deze helemaal niet zo 'slim' is als voorzien. Sommige energieleveranciers kunnen de waarden niet correct uitlezen vanop afstand waardoor iemand langs komt om de meterstanden op te nemen, net datgene wat verleden tijd hoort te zijn bij de invoering van de digitale meter.

De uitrol van de digitale meter heeft een prijskaartje van maar liefst 11 Biljoen pond. Ook daar gaat de uitrol veel trager dan gepland. Waar er maandelijks 1,3 miljoen meters dienen vervangen te worden door de digitale meter, ligt dit in werkelijkheid maar op 420.000 waardoor de verwachte deadline van 2020 halen moeilijk wordt.

kWh/jaar

  Ik aanvaard de Algemene voorwaarden

Relevant nieuws

Elektrische wagens in de toekomst uitgerust met zonnepanelen?

16/09/2021

Elektrische wagens in de toekomst uitgerust met zonnepanelen?

Er is geen stoppen meer aan, sinds de eerste commerciële elektrische auto van Tesla werd voorgesteld, mikken bijna alle autofabrikanten op de toekomst: de elektrische wagen. Vanaf 2025 zijn elektrische wagens goedkoper dan vervuilende brandstof wagens. Verwacht wordt dat tegen 2040 er tussen de 266 miljoen tot 530 miljoen elektrische wagens zullen rondrijden. Maar waar halen al deze wagens straks hun stroom vandaan? Het antwoord zou wel eens eenvoudiger kunnen zijn dan het lijkt.

Lees verder arrow
Meer dan 300.000 zonnepanelen installaties in Vlaanderen

16/09/2021

Meer dan 300.000 zonnepanelen installaties in Vlaanderen

De laatste 2 jaren zijn zonnepanelen weer flink in opmars. Dit is te wijten aan een drietal factoren: hogere elektriciteitprijzen, de prijzen van zonnepanelen zijn fors gedaald en het verplicht behalen van een lager e-peil voor nieuwebouwwoningen. Inmiddels heeft Vlaanderen de kaap van de 300.000 installaties behaald. In andere cijfers, 1 gezin op de 9 in Vlaanderen heeft reeds gekozen voor zonnepanelen, dat is 11%. Daarmee doen we bijvoorbeeld fors beter dan Duitsland op gebied van particuliere installaties, waar ongeveer 1.5 miljoen particuliere installaties staan voor 37 miljoen huishoudens, ofwel 4%.

Lees verder arrow
VREG start onderzoek naar groepsaankopen

16/09/2021

VREG start onderzoek naar groepsaankopen

Groepsaankopen, er is de laatste tijd heel wat rond te doen. Groepsaankopen zijn niets nieuws, denk maar aan het succes van bedrijven zoals Groupon of iBood voor elektronica. Ook in de energiemarkt hebben ze intussen hun intrede gemaakt, zoals voor bij de aankoop van mazout, gas of brandhout. Ideaal voor deze producten, waar geen persoonlijke aanpak vereist is en je als klant vaak een mooi voorstel krijgt door de mooie korting door de ‘kracht van de massa’.

Lees verder arrow
Digitale meters uitgesteld met half jaar

16/09/2021

Digitale meters uitgesteld met half jaar

De digitale meter, onderwerp van vele discussies in het energieverhaal, wordt uitgesteld voor minstens een half jaar. Dit omdat de fabrikant de meters niet tijdig kan leveren. Nieuwbouwwoningen en zonnepanelen eigenaren, de twee prioritaire groepen voor de uitrol digitale meter, behouden hun meter nog tot minstens 1 juli 2019. Normaal gezien zouden de eerste vervangingen van de oude (mechanische) meter plaatsvinden vanaf 1 januari voor zonnepanelen eigenaren. Door de achterstand van de fabrikant wordt de uitrol nu dus noodgedwongen verplaatst naar ten vroegste 1 juli 2019.

Lees verder arrow