Momenteel is in Vlaanderen één op de zes zonnepanelen installaties niet aangemeld, ook al is dit wettelijk verplicht. Het aanmelden van de zonnepanelen installatie verhoogt de veiligheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet, bij gebieden met veel zonnepanelen verandert de spanningskwaliteit op het net. Minister van Energie Bart Tommelein start een nieuwe campagne op om eigenaren gewaar te maken hiervan.
Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein start een sensibiliseringscampagne om zonnepanelen eigenaren gewaar te maken dat het aanmelden van een zonnepanelen installatie verplicht is. Sommige eigenaren zijn hier niet van op de hoogte, anderen melden de installatie niet aan om geen prosumententarief te betalen. De campagne werd gelanceerd door Minister Tommelein bij de 275.000ste aangemelde installatie in Vlaanderen.
Zonnepanelen eigenaren welke de bestaande installatie nog niet hebben aangemeld bij hun netbeheerder kunnen dit doen tot 1 juni. Daarna gaan de netbeheerders actief op zoek naar zonnepanelen eigenaren welke de installatie nog steeds niet hebben aangemeld. Hierbij zullen installateurs een overzicht moeten overmaken van geplaatste installaties. Indien de installatie niet is aangemeld riskeert de eigenaar een boete. Deze boete kan tussen de 150 tot 20.000 Euro liggen. Dat laatste geldt voor industriële installaties.
Voor nieuwe installaties kan de aanmelding binnen een ‘redelijke’ termijn worden uitgevoerd bij de netbeheerder. Een installatie aanmelden bij uw netbeheerder is vrij eenvoudig. Na de plaatsing van de zonnepanelen vindt er een AREI-keuring plaats. Deze wordt uitgevoerd door een erkende keurder. Wanneer de installatie de keuring doorstaat kan de installatie in gebruik genomen worden. Het keuringsverslag moet de eigenaar dan doorsturen aan de netbeheerder, dit is dan ook de aanmelding van de installatie.
Om te kijken of je installatie al is aangemeld of niet kan je terecht op de site van je netbeheerder (Eandis of Infrax). Indien niet kan dit eenvoudig online gedaan worden.