Menu

Eigenaars van niet-aangemelde zonnepanelen installaties riskeren boete

Momenteel is in Vlaanderen één op de zes zonnepanelen installaties niet aangemeld, ook al is dit wettelijk verplicht. Het aanmelden van de zonnepanelen installatie verhoogt de veiligheid en stabiliteit van het elektriciteitsnet, bij gebieden met veel zonnepanelen verandert de spanningskwaliteit op het net. Minister van Energie Bart Tommelein start een nieuwe campagne op om eigenaren gewaar te maken hiervan.

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein start een sensibiliseringscampagne om zonnepanelen eigenaren gewaar te maken dat het aanmelden van een zonnepanelen installatie verplicht is. Sommige eigenaren zijn hier niet van op de hoogte, anderen melden de installatie niet aan om geen prosumententarief te betalen. De campagne werd gelanceerd door Minister Tommelein bij de 275.000ste aangemelde installatie in Vlaanderen.

Zonnepanelen eigenaren welke de bestaande installatie nog niet hebben aangemeld bij hun netbeheerder kunnen dit doen tot 1 juni. Daarna gaan de netbeheerders actief op zoek naar zonnepanelen eigenaren welke de installatie nog steeds niet hebben aangemeld. Hierbij zullen installateurs een overzicht moeten overmaken van geplaatste installaties. Indien de installatie niet is aangemeld riskeert de eigenaar een boete. Deze boete kan tussen de 150 tot 20.000 Euro liggen. Dat laatste geldt voor industriële installaties.

Voor nieuwe installaties kan de aanmelding binnen een ‘redelijke’ termijn worden uitgevoerd bij de netbeheerder. Een installatie aanmelden bij uw netbeheerder is vrij eenvoudig. Na de plaatsing van de zonnepanelen vindt er een AREI-keuring plaats. Deze wordt uitgevoerd door een erkende keurder. Wanneer de installatie de keuring doorstaat kan de installatie in gebruik genomen worden. Het keuringsverslag moet de eigenaar dan doorsturen aan de netbeheerder, dit is dan ook de aanmelding van de installatie.

Om te kijken of je installatie al is aangemeld of niet kan je terecht op de site van je netbeheerder (Eandis of Infrax). Indien niet kan dit eenvoudig online gedaan worden.

Vergelijk offertes en bespaar tot 30%

Relevant nieuws

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

15/02/2017

Twee op drie nieuwbouwwoningen voorzien van zonnepanelen

Bij nieuwbouwwoningen kiest maar liefst twee van de drie eigenaren voor zonnepanelen. Enerzijds omdat zonnepanelen nu rendabel zijn zonder subsidie en anderzijds om te voldoen aan de nieuwe EPB eisen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook de slimste manier om een E-peil premie te krijgen.

Lees verder arrow
Verdubbeling in nieuwe installaties: zonnepanelen weer erg in trek

09/03/2017

Verdubbeling in nieuwe installaties: zonnepanelen weer erg in trek

2016 was een goed jaar voor zonnepanelen met 24 200 installaties in Vlaanderen, tegenover 10 800 geplaatste installaties in 2015. De prijzen voor zonnepanelen zijn zowat met de helft gedaald in de laatste 5 jaar terwijl de energieprijzen verder zijn blijven stijgen. 

Lees verder arrow
Vlaamse energieheffing binnenkort naar omlaag?

13/04/2017

Vlaamse energieheffing binnenkort naar omlaag?

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein werkt aan een plan om de energieheffing, ook bekend als Turteltaks, te verlagen. Dat is goed nieuws voor consumenten en zonnepanelen eigenaren. Doordat de plannen van de biomassacentrale van Langerlo nu definitief van de baan zijn door het faillissement van Graanul Invest, komt er heel wat budget vrij. Dit budget zou vervolgens kunnen gebruikt worden om de energieheffing te verlagen. 

Lees verder arrow
Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

17/04/2017

Zonnepanelen markt groeit met 9% in 2017

In 2016 werd er in totaal voor 78GW aan zonnepanelen geplaatst wereldwijd (dat zijn ongeveer 260 miljoen zonnepanelen!). Ook in 2017 zet de groei in zonnepanelen zich verder en wordt wereldwijd een stijging van 9% verwacht tegenover 2016. Opvallend is wel dat in sommige Europese landen er een daling verwacht wordt. Vooral China zorgt voor de groei in 2017.

Lees verder arrow