Menu

Zullen de prijzen voor zonnepanelen verder dalen?

Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden maar wel logisch als je binnenkort in zonnepanelen wil investeren en een afwachtende houding hebt tegenover de huidige prijzen.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 13/05/2020

Leestijd: 1 min

Momenteel ligt de prijs van één kWp ruw geschat tussen de 1000 a 1400 EUR, afhankelijk van het merk zonnepanelen, grootte van de installatie en de installateur. Dit is een halvering tegenover 2012.

Uit studies is gebleken dat de laagst mogelijke prijs die ooit gehaald kan worden tussen de 400 en 600 EUR zal liggen. Dit is echter nog in een (heel) verre toekomst, minstens 10 jaar. De prijs is al fors gedaald, in 2005 was het normaal 5000 EUR of meer te betalen per kWp.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Vanaf dit laagste punt zullen er geen prijsverlagingen meer plaatsvinden omdat de vraag veel hoger zal liggen dan het aanbod en omdat dit kortweg bijna niet mogelijk is voor installateurs en zonnepanelen merken om nog profitabel te zijn. De prijsdaling komt er vooral doordat de technologie zo zal geëvolueerd zijn dat zonnepanelen een heel hoge levensduur zullen hebben en de productiekost ervan veel lager zal liggen.

Tegelijkertijd blijft het vermogen van een zonnepaneel ook verhogen, en dit zonder een grote meerkost in productie.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 6 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 1 minuten

Lees verder arrow