Update: De impact van het coronavirus op de zonnepanelen sector

Kan ik mijn zwembad verwarmen met zonnepanelen?

Dit kan uiteraard, maar is helemaal af te raden. Graag leg ik je uit waarom.

Het is natuurlijk mogelijk het water van je zwembad op te warmen met zonnepanelen. Je kan dit vergelijken met een elektrische boiler welke water verwarmt dat vervolgens in het zwembad gepompt wordt. Echter is dit niet heel verstandig voor volgende redenen:

Kostprijs

De kostprijs van zo een installatie zou volledig buiten proportie liggen. Water elektrisch verwarmen is één van de duurste opties om water te verwarmen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd kan dan wel berekend worden, maar uit de losse pols durf ik gerust zeggen dat dit meer dan 30 a 40 jaar zal zijn, wat de gemiddelde levensduur is van een zonnepaneel.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat (0°)

Zwak hellend (15°)

Normaal hellend (30°)

Sterk hellend (45°)

Alternatieven

Er bestaan goede alternatieven om je zwembad te verwarmen, waaronder een warmtepomp voor zwembaden, zonneboiler of zonnecollectoren.

De zonnecollector komt in twee uitvoeringen, enerzijds de EPDM matten en de collector/buizen. Het principe van de zonnecollector is heel eenvoudig. Zwembadwater stroomt door de buizen welke door de straling van de zon worden opgewarmd. Enig nadeel is dat het wel zonnig dient te zijn om het zwembad te verwarmen gezien dit systeem thermisch werkt.

Een warmtepomp voor het zwembad is compacter en ook een ideaal alternatief voor het verwarmen van een zwembad. Groot voordeel is dat het zwembad al kan worden verwarmd bij een buitentemperatuur van 15 graden, zelfs bij bewolkt weer. Het nadeel is het kostenplaatje.

De zonneboiler wordt minder vaak toegepast gezien dit de duurste optie is voor het verwarmen van een zwembad, maar minder duur dan zonnepanelen. Ook hier dient het vrij zonnig te zijn alvorens het zwembad kan worden opgewarmd.

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.

Ook interessant om lezen

Vraag offertes en bespaar tot 30%

Ontvang volledig vrijblijvend offertes van installateurs in uw regio en bespaar tot 30% wanneer u zonnepanelen plaatst

  • Vergelijk meerdere offertes
  • Meer dan 40 top installateurs
  • 100% gratis en vrijblijvend
Offertes vergelijken

We vergelijken en onderzoeken meer dan 200 installateurs in Vlaanderen.

Copyright 2020 Alle rechten voorbehouden