Menu

Kan ik mijn zwembad verwarmen met zonnepanelen?

Dit kan uiteraard, maar is helemaal af te raden. Het is natuurlijk mogelijk het water van je zwembad op te warmen met zonnepanelen. Je kan dit vergelijken met een elektrische boiler welke water verwarmt dat vervolgens in het zwembad gepompt wordt.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 13/05/2020

Leestijd: 2 min

Kostprijs

De kostprijs van zo een installatie zou volledig buiten proportie liggen. Water elektrisch verwarmen is één van de duurste opties om water te verwarmen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd kan dan wel berekend worden, maar uit de losse pols durf ik gerust zeggen dat dit meer dan 30 a 40 jaar zal zijn, wat de gemiddelde levensduur is van een zonnepaneel.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Alternatieven

Er bestaan goede alternatieven om je zwembad te verwarmen, waaronder een warmtepomp voor zwembaden, zonneboiler of zonnecollectoren.

De zonnecollector komt in twee uitvoeringen, enerzijds de EPDM matten en de collector/buizen. Het principe van de zonnecollector is heel eenvoudig. Zwembadwater stroomt door de buizen welke door de straling van de zon worden opgewarmd. Enig nadeel is dat het wel zonnig dient te zijn om het zwembad te verwarmen gezien dit systeem thermisch werkt.

Een warmtepomp voor het zwembad is compacter en ook een ideaal alternatief voor het verwarmen van een zwembad. Groot voordeel is dat het zwembad al kan worden verwarmd bij een buitentemperatuur van 15 graden, zelfs bij bewolkt weer. Het nadeel is het kostenplaatje.

De zonneboiler wordt minder vaak toegepast gezien dit de duurste optie is voor het verwarmen van een zwembad, maar minder duur dan zonnepanelen. Ook hier dient het vrij zonnig te zijn alvorens het zwembad kan worden opgewarmd.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 1 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 4 minuten

Lees verder arrow