Update: De impact van het coronavirus op de zonnepanelen sector

Wat zijn warmtepomppanelen (PVT-panelen) en hoe werken ze?

Ja! Dit zijn de zogenaamde hybride zonnepanelen ook gekend als PVT-panelen. Er is ook een nieuwe uitvinding op de markt, het zogenaamde warmtepomppaneel welke beide een zonnepaneel en warmtepomp is.

PVT-Panelen

PVT-panelen functioneren simultaan als zonnepanelen en zonneboiler! Vandaag de dag worden deze nog apart verkocht, maar de komende jaren zal dit langzaam aan veranderen wanneer deze technologie voldoende op punt staat.

Momenteel zitten we in de eerste fase van de zonnepanelen technologie, ook wel eens de 'domme' zonnepanelen genoemd.

Waarom?
Deze zonnepanelen staan vast op het dak waardoor ze heel wat minder rendement behalen dan ze eigenlijk zouden kunnen behalen in dezelfde omstandigheden. Het andere nadeel is dat ze enkel elektriciteit opwekken.

De volgende generatie panelen, welke hybride en bewegend zullen zijn, leveren met weinig extra oppervlakte veel meer energie op. Deze energie is zowel elektriciteit als warm water.

Deze zonnepanelen draaien mee met de zon om zodoende maximaal rendement te halen. Dit samen in functie met wat we vandaag kennen als zonneboiler maakt hybride zonnepanelen pakken efficiënter dan de huidige generatie zonnepanelen en zonneboilers.

De buizen gevuld met water lopen doorheen de zonnepanelen. Dit water koelt de zonnepanelen ook nog eens af, wat het rendement ook nog ten goede komt. Zonnepanelen verliezen namelijk rendement wanneer het te warm is (meer dan 25 graden).

Sinds kort is er ook het warmtepomppaneel. Dit systeem is voornamelijk een warmtepomp en onttrekt warmte via de buitenomgeving en is tevens uitgerust met een zonnepaneel aan de bovenzijde. Dit systeem werd ontwikkeld door het Nederlandse Triple Solar.

Warmtepomppaneel

Dit is een verdere evolutie van het PVT-paneel maar met een warmtepomp in plaats van een zonneboiler.

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.

Ook interessant om lezen

Vraag offertes en bespaar tot 30%

Ontvang volledig vrijblijvend offertes van installateurs in uw regio en bespaar tot 30% wanneer u zonnepanelen plaatst

  • Vergelijk meerdere offertes
  • Meer dan 40 top installateurs
  • 100% gratis en vrijblijvend
Offertes vergelijken

We vergelijken en onderzoeken meer dan 200 installateurs in Vlaanderen.

Copyright 2020 Alle rechten voorbehouden