Menu

Panasonic zonnepanelen 2020 review

Panasonic, de Japanse elektronicareus met een jaaromzet van meer dan 60 biljoen euro per jaar en inmiddels 100 kaarsjes heeft uitgeblazen is ook actief als zonnepanelen producent. De zonnepanelen van Panasonic behoren tot het premium en tier-1 segment en bieden naast de naamsbekendheid ook over een uitstekende productgarantie van 25 jaar. Panasonic heeft onder Sanyo inmiddels ook meer dan 40 jaar ervaring als zonnepanelen fabrikant.

Japan

employees 280.000 werknemers

clock Opgericht in 1918

De Panasonic zonnepanelen zijn bekend om hun gepatenteerde HIT technologie, voluit 'Heterojunction with Intrinsic Thin Layer'. Deze werd aanvankelijk ontwikkeld door Sanyo, het bedrijf dat begon met de productie van zonnepanelen en waar Panasonic later hoofdaandeelhouder in werd.

Sanyo is één van de pioniers inzake zonnepanelen technologie, met het eerste zonnepaneel welke reeds in 1975 werd ontwikkeld.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Het oude Sanyo (nu Panasonic) is een van de pioniers inzake zonnepanelen research en ontwikkeling. Het is het eerste bedrijf welke amorfe zonnepanelen heeft uitgevonden en ontwikkeld, beter bekend als de dunne film zonnepanelen, deze zonnecellen ken je waarschijnlijk uit de rekenmachines met ingebouwde zonnecel.

In april 2014 slaagde Panasonic erin de best renderende zonnecel ter wereld te ontwikkelen met een rendement van maar liefst 25.6%, ongezien in die tijd.

Uit al deze research werd de HIT technologie geboren. De HIT technologie werd ontwikkeld door Sanyo in 1992, de voorganger van de Panasonic zonnepanelen en is de voorganger van hoogrendement zonnepanelen. De HIT technologie verhoogt het rendement van de zonnepanelen door een resem aan technische hoogstandjes. De belangrijkste drie hiervan zijn:

  • Een dun laagje amorf silicium aan de buitenzijden van de zonnecollector. Hierdoor gaan er minder elektronen verloren zoals dit het geval is bij een klassiek zonnepaneel. De zonnepanelen van Panasonic combineren zodus monokristallijn met dunnefilm technologie, een unicum.
  • De oppervlakte van de zonnecollector beschikt over een pyramide structuur. Hierdoor weerkaatst het zonlicht beter en gaat minder instraling verloren
  • Een extra busbar op elke zonnecollector. Een busbar is de geleider welke de elektriciteit uit de zonnecellen opvangt. De meeste zonnepanelen beschikken standaard over 2 geleiders. De Panasonic zonnepanelen beschikken over 3 geleiders. Hierdoor is de afstand welke de elektriciteit aflegt korter wat resulteert in een hoger rendement
  • Tenslotte is er  het anti-reflecterende glas aan de voorzijde. Hierdoor wordt meer zonlicht geabsorbeerd, wat u raadt het al, het rendement ook verder verhoogt.

Tier-1 merk

Gezien Panasonic een Tier-1 zonnepanelen merk is, wordt de volledige productie binnenshuis gedaan. Zo heeft het bedrijf zijn eigen fabrieken waar het silicium wordt gesmolten en de zonnepanelen vervaardigd. De zonnepanelen worden voornamelijk in Japan en Malesië geproduceerd. Het is ook zeer actief in research en ontwikkeling en heeft over de jaren heen heel wat records gebroken. 

De zonnepanelen van Panasonic worden uitgebreid getest in de eigen laboratoria. Dit gebeurt ook extern om te voldoen aan de richtlijnen van verschillende landen en instanties maar ook intern gedaan. Zo wordt elk zonnepaneel onderworpen aan een resem tests op duurzaamheid, brandveiligheid, vocht-en warmtetest, koude-hitteschoktests en ook de windweerstand wordt getest.

Panasonic kan zeker mooie cijfers voorleggen. Uit een officiële mededeling van Panasonic werd bericht dat van de meer dan 4 miljoen verkochte zonnepanelen binnen Europa, er minder dan 200 werden teruggestuurd (onder garantie) werden omwille van technische mankementen. Dat is slechts 0.005% van alle verkochte zonnepanelen. 

Panasonic heeft heel wat befaamde partners. Zo worden de zonnepanelen van Tesla ontwikkeld door Panasonic. Ook met Toyota werkt het bedrijf samen. De nieuwe Prius Plug-in beschikt op het dak over 2 zonnepanelen, welke u raadt het al, door Panasonic ontwikkeld werden. Met de zonnepanelen wordt de batterij van de wagen opgeladen, waarmee tot 50 kilometer mee kan worden gereden zonder brandstof.

Panasonic heeft in het verleden ook samen met de universiteit van Tokai (Japan) deelgenomen aan de World Solar Challenge. In de edities van 2009 en 2011 ging het telkens met de eerste prijs lopen.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

  • Productgarantie: Tot enkele jaren geleden gaf Panasonic standaard 15 jaar productgarantie op de zonnepanelen. Echter is dit sinds 2017 opgekrikt naar 25 jaar productgarantie. Dit is vergelijkbaar met Sunpower, Aleo en LG (niet op alle modellen). Enkel Solarwatt doet beter met 30 jaar, daarbuiten geven de meeste zonnepanelen merken 10 tot 15 jaar. 25 jaar productgarantie is dus zeer interessant, zeker gezien dit van een bedrijf is met grote naamsbekendheid en financieel gezond is.
  • Vermogensgarantie: Panasonic biedt een lineaire vermogensgarantie op alle zonnepanelen. Met een gegarandeerd vermogen van 86,2% na 25 jaar behoort het tot de absolute top, enkel een handvol merken doet het beter. De vermogensgarantie dekt in het eerste jaar 97% en degradeert dan elk jaar met -0,45% tot 90.76%. Daarmee doet het ook beter dan LG met 87% op 25 jaar en Solarwatt welke 87% op 30 jaar biedt.

Panasonic zonnepanelen prijzen

Ook al zijn de zonnepanelen van Panasonic van prima kwaliteit zijn ze niet te categoriseren als de top onder de hoogrendement zonnepanelen inzake vermogen (wel kwaliteit). De HIT N330S, het zonnepaneel met het hoogst beschikbare vermogen van Panasonic, levert 330Wp. Als je dit vergelijkt met LG (370Wp) en Sunpower (400Wp) is dit een 30Wp tot 70Wp minder. Natuurlijk dien je ook verder te kijken dan enkel het vermogen gezien de Panasonic zonnepanelen qua prijs dan wel interessanter zijn.

De prijzen van Panasonic panelen liggen rond de 15% tot 20% lager, waardoor de prijs per Wp dus ook lager ligt. Dit betekent zoveel als dat je per opgewekte Watt minder zal betalen met Panasonic dan bij LG of Sunpower in de meeste gevallen. Als we de Panasonic panelen gaan vergelijken met andere Tier-1 panelen zoals Benq, Axitec, Viessmann of JA Solar ligt de prijs net iets hoger, zeker voor de laatste generatie hoogrendement panelen.

Panasonic zonnepanelen

Panasonic kiest resoluut voor kwaliteit boven kwaliteit. In Europa verkoopt het slechts 5 verschillende types zonnepanelen in tal van uitvoeringen. Kenmerkend is het compacte zonnepaneel N295 met een afmeting van 105cm op 146cm, daar waar een klassiek zonnepaneel 160cm op 100cm meet. Het paradepaardje is de N330, een monokristallijn zonnepaneel welke 330Wp levert. Dit zonnepaneel is tevens beschikbaar in een all-black uitvoering met een iets kleiner vermogen van 325Wp.

Ook interessant is dat elk zonnepaneel is uitgerust met de HIT technologie waardoor een maximaal rendement wordt gegarandeerd onder alle omstandigheden. 

Panasonic N330

Dit hoogrendement zonnepaneel is het paradepaardje van Panasonic en tegelijk een technisch hoogstandje met zijn 96 zonnecellen, waarbij een klassiek paneel van dezelfde afmeting over 60 zonnecellen beschikt. Met een rendement van 19,7% levert het 330Wp aan vermogen.

Met een 25-jarige productgarantie en vermogensgarantie van 90.76% na 25 jaar rangschikt het zich in de top-5 van de zonnepanelen wereldwijd. Uit de datasheet leren we ook dat er een positieve tolerantie is van 10% waarmee het totaalvermogen kan oplopen tot 363Wp.

Ook uniek is de speciale drainage voor regenwater waardoor het oppervlakte langer proper blijft

Panasonic N325K

Dit is vrijwel hetzelfde paneel als de N330 maar de N325K komt in een all-black uitvoering. Daarmee is het ideaal voor de consument voor welke op zoek is naar een performant zonnepaneel en esthetisch goed oogt. Waar bij de N330 het frame zilver is en de backsheet wit zijn deze bij de N325k volledig zwart.

De letter K in N325K staat voor Kuro, wat zoveel als zwart betekent in het Japans. 

Het paneel zelf bestaat tevens uit 96 zonnecellen zoals de N330. Door zijn all black uitvoering moet het echter wel minimaal inboeten aan rendement. Met een rendement van 19,4% ligt het 0,3% lager dan de N330. Interessant is wel het totaalvermogen van 325Wp, wat een uitschieter is voor een all black paneel.

Panasonic N295

De N295 is een compact zonnepaneel met een afmeting van 105cm op 146cm. Dit formaat heeft tal van voordelen. Op platte daken is er zo bijvoorbeeld minder afstand nodig tussen elke rij, waardoor er meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Voor kleine hellende daken kan dit het verschil maken tussen al dan niet een extra rij zonnepanelen te kunnen plaatsen of niet.

De N295 behaalt een rendement van 19,1%. Desondanks zijn compacte afmetingen beschikt het over 88 zonnecellen. 

Panasonic N245

Het N245 van Panasonic heeft een vermogen van 245Wp. Kenmerkend zijn vooral de afmetingen. Het is net zoals een klassiek zonnepaneel 160cm in lengte maar met een breedte van slechts 80cm, waar dit bij klassieke zonnepanelen 100cm is. Hierdoor is het uitermate geschikt voor daken met beperkte oppervlakte of obstakels (schouw, velux..) waar soms minder ruimte beschikbaar is en de panelen al wat creatiever en meer flexibel geplaatst dienen te worden.

Opmerkelijk is wel dat ondanks de compacte afmetingen het paneel uitgerust is met 72 zonnecellen. Mede door zijn kleine afmetingen is de N245 tevens een lichtgewicht onder de zonnepanelen met een gewicht van 15 kilogram.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Wel of geen Panasonic zonnepanelen?

Uiteindelijk is dit de hamvraag welke iedereen zich zal stellen welke zonnepanelen wenst te plaatsen. Wat ons betreft behoort Panasonic tot de top 5 van zonnepanelen merken. Met meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van zonnepanelen en de HIT technologie, behoort Panasonic tot de top panelen. Qua prijs/kwaliteit zijn ze zeker één van de top 3 panelen, daar je veel kwaliteit krijgt voor de prijs.

Ook de 25 jaar productgarantie is mooi meegenomen, de 2 andere merken met name Sunpower en LG welke dit bieden, zijn beduidend duurder dan Panasonic. Daarnaast is Panasonic ook een gerenomeerd bedrijf en geen onbekende speler, waardoor je ook zeker bent van de garantie gezien in normale omstandigheden Panasonic binnen 10-20 jaar nog steeds bestaat. 

Tenslotte, de officiële cijfers, waar in Europe slechts 200 zonnepanelen op 4 miljoen vervangen werden onder de productgarantie, zijn heel mooi en geven vertrouwen. 

Panasonic zonnepanelen installateurs

Aangezien Panasonic een welbekend en gereputeerd merk is, kiezen ook heel wat zonnepanelen installateurs om hiermee te werken. Hieronder enkele betrouwbare Panasonic zonnepanelen installateurs

Panasonic zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen merken rangschikking

Merk Totaal Kwaliteit Garantie Betrouwbaarheid Prijs/kwaliteit

Hoe deze rangschikking te interpreteren? Al deze merken voldoen aan onze criteria inzake kwaliteit en garantie

Geschreven door Stefan Goessens Zonnepanelen expert

Met meer dan 10 jaar ervaring in zonnepanelen sector probeert Stefan u wegwijs te maken hoe zonnepanelen werken, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe je de juiste installateur vindt.