Menu

De terugdraaiende teller bij zonnepanelen (en de vele misvattingen errond)

Bij het plaatsen van zonnepanelen kan je nog tot eind 2020 kiezen voor de terugdraaiende (digitale) teller. Dit gedurende een periode van 15 jaar, Dit is enkel zo voor particuliere installaties bij een omvormer onder de 10kW.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 05/06/2020

Leestijd: 5 min

De terugdraaiende teller is een vorm van subsidie. Waarom? U gebruikt het net (in se als een batterij-systeem) waarop u de overtollige stroom welke u niet verbruikt terug op injecteert. Wanneer u deze stroom later terug afneemt van het net betaalt u hiervoor hetzelfde tarief als waarop u het ‘verkoopt’.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Hoe werkt een terugdraaiende teller?

Dit is vrij eenvoudig:

  • Wanneer u meer elektriciteit verbruikt dan opwekt, draait de teller vooruit
  • Wanneer u meer elektriciteit opwerkt dan verbruikt, draait de teller terug

Zo is het mogelijk om het draaiwiel van de teller terug te zien draaien  bij momenten, dit geldt ook voor de meter zelf. Bij zonnepanelen zal de teller terugdraaien overdag. Dit is meestal wanneer u niet thuis bent of minder energie verbruikt, maar deze overtollige stroom injecteert u op het net, waardoor bijvoorbeeld uw buren deze stroom verbruiken. Hiervoor betaalt u een zogenaamde netvergoeding of prosumententarief omdat u zowel consument als prosument bent.

Een goede zonnepanelen installatie is hierop afgestemd. Indien mogelijk (voldoende dakoppervlakte in goede ligging en hellingsgraad, driefasige aansluiting voor systeem groter dan 5kW) zal een goede installateur een systeem voorstellen waarbij een bijna 0 factuur behaalt. Dit betekent dat aan het einde van het jaar, je een klein bedrag (buiten beschouwing van de netvergoeding/prosumententarief) zal betalen.

Leestijd: 9 minuten

Lees verder arrow

Een voorbeeld in de praktijk: Je jaarlijks verbruik bedraagt 4000kWh. De zonnepanelen kunnen perfect zuidelijk geplaatst worden aan een ideale hellingsgraad (35 graden).

Er wordt een systeem voorgesteld van 4200Wp (13-16 zonnepanelen) welke jaarlijks ongeveer een rendement van 3800kWh behaalt. De terugdraaiende teller zal dus 4000kWh vooruit draaien en 3800kWh terug draaien, dat is een verschil van 200kWh op jaarbasis. Je zal dus een elektriciteitsfactuur hebben voor 200kWh aan het einde van het jaar, omgerekend een 50 euro, ofwel een bijna 0 factuur.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Hoe weet ik of ik een terugdraaiende teller heb (of niet)?

Dit is vrij eenvoudig, hier zijn twee eenvoudige manieren:

  • Wanneer u reeds zonnepanelen heeft; schakel alle zekeringen uit buiten deze van de omvormer: doe dit liefst op een zonnige dag. Indien alles OK, zal de meter en draaiwiel van de teller terugdraaien.
  • Zoek naar het teruglooprem symbool op de teller; indien u dit niet vindt, is dit een goed teken, dat betekent namelijk dat u een terugdraaiende teller hebt. Indien u het teruglooprem symbool ziet op de teller, zal deze niet terugdraaien! 

Niet-terugdraaiende teller

Symbool voor een niet-terugdraaiende teller

Het vervangen van een enkelvoudige niet-terugdraaiende teller naar een terugdraaiende teller voor zonnepanelen is GRATIS en wordt gedaan door de netbeheerder. Hier bestaan veel misverstanden over. Het veranderen van een dubbele nacht-dag teller naar enkelvoudige teller is wel betalend.

Dien ik mijn teller te vervangen?

Indien uw teller niet terugdraait, is het aangeraden om de teller te vervangen door een terugdraaiende teller. Indien u al een enkelvoudige tarief (en teller) hebt is het vervangen van de teller volledig gratis.

Indien u een tweevoudig (dag-nacht) tarief hebt en zonnepanelen wenst te plaatsen is het aangeraden te veranderen naar een enkelvoudig tarief (tenzij u enkel voor het totale dag verbruik zonnepanelen wenst te plaatsen en deze een terugdraaiende teller heeft, belangrijk is wel dat bij dag-nachttarief tijdens het weekend nachttarief van toepassing is).

Het veranderen van een dubbele meter naar een enkelvoudige teller is niet gratis. U dient dit aan te vragen bij uw netbeheerder. De prijs hiervoor verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en enkele factoren. Een richtprijs voor het veranderen van de dubbelvoudige naar enkelvoudige meter is dit tussen de 150 tot 250 Euro.

Reken op een 6 tot 8 weken tussen het indienen van de aanvraag bij de netbeheerder en de plaatsing van de terugdraaiende teller.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Het einde van de terugdraaiende teller en de digitale meter

Vorig Minister van Energie, Bart Tommelein heeft aangekondigd dat vanaf 2019 de klassieke mechanische teller zal vervangen worden door een digitale versie, de zogenaamde slimme meter. 

Nieuwbouwwoningen en bezitters van zonnepanelen zullen de eerste groep zijn waarbij de klassieke teller wordt vervangen. De reden hierachter is dat de mechanische teller verouderd is en deze niet meer wordt geproduceerd. Binnen Europa is België één van de weinige landen waar de meter nog niet digitaal is. 

Echter betekent dit niet het einde van de terugdraaiende teller. Huishoudens waar de mechanische teller wordt vervangen door de digiale meter of nieuwe zonnepanelen installaties welke geplaatst worden voor 2020 zullen gedurende een periode van 15 jaar nog kunnen genieten van een terugdraaiende teller (via de slimme meter).

Vanaf 2021 komt er een compensatieregel, waarschijnlijk naar de salderingsregeling zoals in Nederland (vanaf 2023) waarop elektriciteit terug op het net wordt verkocht aan een lager tarief.

Vergelijk offertes en bespaar

De prijzen van zonnepanelen blijven dalen. Vandaag is de prijs van zonnepanelen met meer dan 60 procent gedaald in 5 jaar!

location

check 100% vrijblijvend

check Bespaar tot 30%

check 60 seconden

Ook interessant om lezen

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 4 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 12 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 11 minuten

Lees verder arrow