Bent u een zonnepanelen installateur?

REC zonnepanelen 2019 review

REC is een van de belangrijkste zonnepanelen merken. Ze staan bekend om hun zeer goede prijs/productgarantie verhouding, een van de beste ter wereld. Dit komt mede door hun hoge garantie van 20 tot 25 jaar en onberispelijke werking. Er wordt gebruik gemaakt van de TwinPeak technologie, waarbij de zonnecellen in 2 worden gesneden. Hierdoor bestaat een zonnepaneel uit 120 zonnecellen, tegenover 60 zonnecellen bij een normaal paneel. De polykristallijne zonnepanelen worden ook vaak gebruikt voor grote zonneparken in Europa.

Het REC hoofdkantoor is gevestigd in Noorwegen en het operationele centrum met de fabriek waar de panelen worden geproduceerd is gevestigd in Singapore.

Het bedrijf bestaat sinds 1996 en is sindsdien van een kleine fabriek met handmatige productie naar een volautomatische fabriek in Singapore uitgegroeid.

Het merk heette oorspronkelijk Renewable Energy Corporation, maar staat nu gewoon bekend als de REC Group.

REC Group logo
 • Opgericht in: Noorwegen
 • Productie: Singapore
 • Jaar van oprichting: 1996
 • Aantal werknemers: 2000
 • Tier-1 Bloomberg: Ja, top 6
 • Score DNV GL 2018: Uitstekend (4/4)
 • Score PVEL 2019: Zeer goed (3/4)
 • Altman financiële Z-Score: Stabiel

Eind 2017 had REC meer dan 7,6 GW aan panelen geproduceerd, dat staat gelijk aan meer dan 25 miljoen zonnepanelen. De belangrijkste verandering in het beleid van het bedrijf in de afgelopen jaren is de verhoging van de productgarantie voor alle producten naar 20 tot 25 jaar. REC is volledig gericht op de fotovoltaïsche markt, maar heeft als onderdeel van een grotere groep ook een stabiele financiële achtergrond.

Ontdek in 30 seconden hoeveel u kan besparen met zonnepanelen
 • Mijn dak ligt naar het

  • Noorden
  • Oosten
  • Zuiden
  • Westen
 • De hellingsgraad van mijn dak is

  • Zeer stijl(45°)
  • Normaal (35°)
  • Zwak (20°)
  • Plat dak (0°)
 • Hoeveel schaduw krijgt uw dak?

  • Geen
  • Weinig
  • Veel
 • Wat is uw jaarlijks elektriciteitsverbruik?

  kWh per jaar

  Dit komt overeen met het verbruik van een gezin van

 • Uw dak gegevens

  Aan de hand van uw adres bepalen wij het aantal zonuren en berekenen uw zonnepanelen potentieel.

 • Uw e-mail adres

  Aan de hand van de door jou ingevoerde gegevens sturen wij een gepersonaliseerde simulatie op van uw situatie.

 • Gratis Offertes

  Samen met de simulatie welke wij u sturen ontvangt u vrijblijvend enkele scherpe offertes van installateurs in .


  Zonnepanelen adviseur photo

  ”Wij bevelen enkel installateurs aan welke door onze bezoekers positief werden beoordeeld. De gemiddelde score voor installateurs in bedraagt 4.7/5.

  Stefan Goessens

  Zonnepanelen adviseur

 • We zoeken doorheen 250 installateurs

  Op basis van uw gegevens zoeken we naar de meest geschikte installateurs geselecteerd op meer dan 20 criteria

  • Installateurs in de regio van
  • Score van 4.3/5 or hoger
  • Voldoet aan onze 21 kwaliteitscriteria
23%

Kwaliteit: ★★★★★★★★✮
Prestaties: ★★★✮☆
Betrouwbaarheid van de fabrikant: ★★★★✮
Rendabel: ★★★★★
Over het algemeen: ★★★★✮

De uitstekende Wp/EUR prijs, de beste prijs/garantie verhouding voor het product, de unieke dual circuit cellen, de hoge betrouwbaarheid en financiële stabiliteit van het bedrijf - dit zijn de belangrijkste factoren die een dergelijke hoge waardering voor REC rechtvaardigen.

Kwaliteit - ★★★★★★★★✮

REC Group produceert enkele van de beste panelen ter wereld. Dit wordt bevestigd door de vele prijzen en awards welke het merk heeft ontvangen in de loop der jaren. REC won de titel van 'Top Performer' in de DNV GL PV Scorecard betrouwbaarheidstests in 2016, 2017, 2018 voor TwinPeaks2.

REC geeft standaard 20 jaar garantie op het product, zelfs op polykristallijne panelen. Als we gebruik maken van de diensten van een door REC gecertificeerde installateur, krijgen we 5 jaar extra garantie.

Waarom is REC kwaliteit dan geen 10/10 waard? Het grootste probleem bij REC is de gemiddelde mechanische weerstand tegen wind de zogenaamde Pa waarde, echter is dit onze regio vrij van orkanen en tornados vrijwel irrelevant.

Beoordelingen op kwaliteit per serie:

N-Peak - ★★★★★★✮
TwinPeak2 - ★★★★★☆
TwinPeak2 Mono -★★★★★★★☆

Rendement -★★★★★★✮✮☆

REC zonnepanelen liggen net achter de toppanelen zoals LG, Panasonic en Sunpower wat prestaties betreft. Daarentegen beschikt REC wel over de sterkste polykristallijne panelen op de markt, de TwinPeak2, dus indien uw kiest voor polykristallijne zonnepanelen is REC wel het merk bin voorkeur.

Enkele andere sterke punten van REC is zoals eerder vermeld de TwinPeak technologie, waarbij elke zonnepaneel eigenlijk functioneert als twee. Indien een helft van het paneel in de schaduw ligt, zal het andere gedeelte hier geen last van ondervinden. Ook het vermelden waard is de goede temperatuurbestendigheid (Pmax)

Serie beoordelingen:

N-Peak - ★★★★★✮☆
TwinPeak2 - ★★★★✮✮✮☆
TwinPeak2 Mono - ★★★★☆☆☆☆
Meer informatie is te vinden in de volgende serie reviews.

Betrouwbaarheid -★★★★★★★★✮

REC Group is een van de meest betrouwbare fabrikanten ter wereld. Dit is te danken aan de financiële stabiliteit en het vertrouwen van de banken naargelang de Bloomberg rating.

Vertrouwen van banken

REC Group staat op de 6e plaats van de prestigieuze Bloomberg lijst voor commerciële zonneparken. Deze lijst vergelijkt de totale capaciteit van de fotovoltaïsche centrales die gebouwd zijn met panelen van een bepaalde producent en gefinancierd worden door banken (na 1 julie 2016). De populariteit van de REC zonnepanelen bij investeerders en banken getuigt van het geloof in de financiële stabiliteit van de onderneming en de kwaliteit van haar producten.

Financiële stabiliteit

In 2016 stond REC Group op de eerste plaats op de lijst van financieel stabiele zonnepanelen merken, berekend volgens de Altman Z-Score methode. We hebben geen gegevens van de volgende jaren, maar het lijkt erop dat het REC nog steeds bij de top behoort.

REC produceert alleen zonnecellen en panelen, wat zich meestal beter vertaalt in de uiteindelijke kwaliteit van het product. In 2015 is REC gesplitst in REC en de Noorse Elkem Group, een belangrijke leverancier van silicium als grondstof en producten die daarvan zijn gemaakt. Deze groep behoort wel nog steeds door REC. Het feit dat Elkem Group ook silicium levert aan andere premium zonnepanelen merken is een goede indicator van de kwaliteit.

Ontdek in 30 seconden hoeveel u kan besparen met zonnepanelen
 • Mijn dak ligt naar het

  • Noorden
  • Oosten
  • Zuiden
  • Westen
23%

Kosten - ★★★★★★★★★★ ★★

De REC Group is een van de marktleiders als het gaat om de betrouwbaarheid van zonnepanelen. Volgens hun gegevens wordt slechts 0,01% van de geproduceerde panelen onder garantie geretourneerd. Ze produceren de beste polykristallijne panelen en vrij efficiënte monokristallijne panelen. En hun belangrijkste voordeel is de hoge garantie op het product, 20 to 25 jaar.

Dit alles aan betaalbare prijzen, waardoor je veel waar voor je geld krijgt. Qua kwaliteit concurreert REC met de premium panelen, maar wat de prijs betreft is REC goedkoper. Een 25-jarige productgarantie tegen een redelijke prijs is een uitzondering in de industrie en het belangrijkste element waarvoor we in deze categorie deze hoge cijfers geven.

Serie beoordelingen:

N-Peak - ★★★★★★✮
TwinPeak2 - ★★★★★★★★★★★★
TwinPeak2 Mono -★★★★★★★✮

REC N-Peak review

De mono N-Peak serie is het meest efficiënte zonnepaneel in de REC stal en maakt gebruik van cellen met een rendement tot 19,8%. Een groot voordeel is het dubbelcellige TwinPeak systeem, dat het paneel in twee onafhankelijke delen verdeelt. Hierdoor werken ze beter in de gedeeltelijke schaduw. N-Peak onderscheidt zich ook door zijn uitzonderlijk hoge mechanische weerstand tegen statische belastingen aan de voorzijde - tot een maximum van 7.000 Pa! De standaard garantie op het product is 20 jaar, maar u kunt 5 jaar extra garantie krijgen wanneer u de plaatsing laat uitvoeren door een erkend REC installateur.

De N-Peak zonnepanelen zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik bij particulieren. Hoe verhouden ze zich tot de concurrentie?

  REC 330NP Q.PEAK DUO-G5 330 LG NeON2 LG330N
Merk REC Hanwha Q Cells LG
Type paneel Monokristallijn Monokristallijn Monokristallijn
Vermogen (tolerantie) 330Wp (-0;+5Wp) 330Wp (-0;+5Wp) 330Wp (-0;+9Wp)
Kostprijs (bruto) 200 EUR 200 EUR 250 EUR
Rendement 19.80% 19.60% 19.30%
Temperatuurcoëfficient  (Pmax) -0,35%/°C -0,37%/°C -0,37%/°C
Productgarantie 20-25 jaar 12 jaar 25 jaar
Vermogensgarantie na 10 jaar 93,5% 93,1%  93,5%
Vermogensgarantie na 25 jaar 86%  85% 86%
Afmeting (mm): 1675 x 997 1685 x 1000 1686 x 1016
Gewicht 18 kg 18,7 kg 18 kg
Frame Glas-folie Glas-folie Glas-folie
Belasting wind 1600 Pa 2600 Pa 2400 Pa
Belasting sneeuw 4666 Pa 3600 Pa 4000 Pa
EUR/Wp 0,5 0,5 0,7
Opbrengst op 25 jaar (kWh) 7548 7507 7548

REC wint bovenstaande vergelijking en biedt een gelijke LG productgarantie aan tegen een redelijke prijs die vergelijkbaar is met die van Q Cells. Een zeer goede temperatuurcoëfficiënt (Pmax), beter dan een concurrentie van hetzelfde vermogen, maakt ook indruk. Dit betekent een hogere opbrengst op warme zomerdagen, iets waar we de laatste jaren in Europa zeker meer en meer voorkomt.

Verrassend is de dissonantie tussen de uitstekende mechanische weerstand tegen sneeuw en de vrij gemiddelde windweerstand. Dit kan een reden zijn waarom REC zoveel nadruk legt op de installatie van haar producten door gecertificeerde REC installateurs.

N-Peak beoordeling:

Kwaliteit: ★★★★★★★★✮
Prestaties: ★★★✮☆
Prijs/kwaliteit: ★★★★★★★★✮

Beoordeling van REC TwinPeak2 en TwinPeak2 Mono

TwinPeak2 is de basis voor het succes van REC bij zowel kleine installaties bij particulieren als commerciële zonneparken. Dit zijn de sterkste polykristallijne panelen op de markt, die bovendien worden gedekt door een garantie van 20 tot zelfs 25 jaar op het product (op voorwaarde dat ze worden geïnstalleerd door een erkende installateur), die de eigenaar beschermt tegen eventuele productiefouten zoals PID, hotspots, folie welke los komt etc.. Zo'n lange garantie op polykristallijne cellen is zeldzaamheid, de meeste merken bieden 10 tot 20 jaar garantie.

In 2018 heeft TwinPeak2 de jaarlijkse DNV GL PV betrouwbaarheidstests in alle vier de tests doorstaan: de Potentiële Induced Degradation (PID)-test, de Thermal Cycle Test, de vochtigheids- en hitte test en de Dynamische Load Resistance (DLR) test. Dit maakt het een van de beste polykristallijne zonnepanelen op de markt.

De zonnecellen worden met een laser doormidden gesneden, waardoor de interne weerstand wordt gehalveerd, waardoor de efficiëntie en de weerstand toeneemt. Ze zijn gerangschikt in twee onafhankelijke blokken, zodat schaduw op een helft van de panelen geen invloed heeft op de andere helft. Dit vertaalt zich in een hogere prestatie, welke niet in de volgende tabel wordt weergegeven.

TwinPeak2 Mono serie is een monokristallijne versie van de TwinPeak2 met een vergelijkbare dubbele zonncellen opstelling, hoge productgarantie en een  goede prijs/kwaliteit. Met een vermogen van 320Wp ligt het tevens een 20Wp hoger dan de polykristallijne versie. Ze zijn duurder dan hun polykristallijne tegenhangers en zijn niet uitgerust met een versterkt N-Peak frame. De standaard, polykristallijne TwinPeak2 lijkt een meer kostenefficiënte keuze te zijn.

Laten we eens kijken hoe beide versies zich verhouden tot de concurrentie.

  REC 290 TP2 REC 300 TP2 M BMU 280  Q Peak G4
Producent REC REC Bisol Hanwha Q Cells
Type paneel Polykristallijn Monokristallijn Polykristallijn Monokristallijn
Vermogen (tolerantie) 290 (-0;+5Wp) 300Wp (-0;+5Wp) 280Wp (-0;+3Wp) 305Wp (-0;+5Wp)
Kostprijs (Brutto) 139 EUR 160 EUR 130 EUR 140 EUR
Rendement 17.40% 18.00% 17.10% 18.30%
Temperatuurcoëfficient  (Pmax) -0,36%/°C -0,37%/°C -0,38%/°C -0,39%/°C
Productgarantie 20-25 jaar 20-25 jaar 15 jaar 12 jaar
Vermogensgarantie na 10 jaar ~91% ~91%  93% 92,6%
Vermogensgarantie na 25 jaar 80,7% 80,7 85% 83,6%
Admeting (mm) 1675x997 1675x997 1658x992 1670x1000
Gewicht 18,5 kg 18,5 kg 21 kg 18,8 kg
Frame glas-folie glas-folie glas-folie glas-folie
Belasting wind 1600 Pa 1600 Pa 2400 Pa 2600 Pa
Belasting sneeuw 3600 Pa 3600 Pa 5400 Pa 3600 Pa
Eur/Wp 0,47 0,53 0,46 0,46
Opbrengst op 25 jaar (kWh) 6461 6663 6253 6997

Ontdek in 30 seconden hoeveel u kan besparen met zonnepanelen
 • Mijn dak ligt naar het

  • Noorden
  • Oosten
  • Zuiden
  • Westen
23%

Zonnepanelen uit de TwinPeak2 serie zijn een zeer interessante propositie, die geschikt is voor zowel huishoudelijke als industriële installaties. Bijzonder voordelig is de polykristallijne basisversie, die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt voor een product op de markt. Dit is uiterst belangrijk, omdat de productgarantie bescherming biedt tegen folie welke los kan komen, hot spots, PID en andere defecten als gevolg van fouten in het productieproces. De lage Pmax temperatuurcoëfficiënt, waardoor het een goed rendement behaalt bij hoge temperatuur, maakt het paneel zeer interessant.

Evaluatie van TwinPeak2:

Kwaliteit: ★★★★★★★★☆
Prestaties: ★★★✮☆
Prijs/kwaliteit: ★★★★★★★★ ★★
Evaluatie van TwinPeak2 Mono:

Kwaliteit: ★★★★★★★★☆
Prestaties: ★★★☆☆
Prijs/kwaliteit: ★★★★★★★★✮
 

Wat is uw jaarlijks energieverbruik?

-
3500 kWH
+