Menu

Power Optimizers: hun meerprijs waard?

Power Optimizers hebben heel wat draagvlakken met de micro-omvormer. Een groot voordeel tegenover micro-omvormers is dat ze goedkoper zijn en een goede tussenweg tussen micro-omvormers en een string-omvormer bieden om toch nog een maximaal rendement te behalen uit de zonnepanelen installatie. 

Hoe werkt een power optimizer?

Een power optimizer wordt tussen de zonnepanelen en de omvormer geplaatst. Per zonnepaneel is er één power optimizer. De power optimizer wordt onder de zonnepanelen geplaatst en lijkt op een kleine console. 

De power optimizer zorgt voor:

  • Een beter rendement en efficiëntie van de zonnepanelen installatie
  • Individuele tracking en monitoring per paneel (waardoor defecte zonnepanelen makkelijk op te sporen zijn)
  • Dat elk zonnepaneel apart (parallel) stroom levert

De power optimizer meet continue de output van de zonnepanelen. De power optimizer is niet verantwoordelijk voor het omzetten van stroom, dit gebeurt in de omvormer zelf.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

De power optimizer gaat op zoek naar het het MPP van het zonnepaneel (Maximum power point), dit is het maximale output wat een zonnepaneel kan behalen en stuurt dit door naar de omvormer. Hierdoor ligt het rendement van de zonnepanelen hoger, en wordt de stroom ook afzonderlijk doorgestuurd naar de omvormer. Waneer een zonnepanelen installatie in serie wordt geplaatst, is de stroom welke wordt doorgestuurd maar zo groot als het minst renderende zonnepaneel. 

Net zoals micro-omvormers zijn power optimizers aangeraden wanneer een deel van de zonnepanelen installatie gedeeltelijk in de schaduw komt te liggen in de loop van de dag.

Power Optimizer merken

De markt van power optimizers is vrij nieuw en heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. De meeste merken zijn nieuwe bedrijven welke zich enkel toespitsen op het ontwikkelen van power optimizers zoals bijvoorbeeld Enphase of SolarEdge en aan de andere zijde gevestigde merken zoals SMA, Fronius (bekend van de omvormers) en zelfs zonnepanelen merken zoals ReneSola welke hun eigen power optimizers ontwikkelen.

Power Optimizer van Solar Edge

De twee grootste merken zijn Enphase en SolarEdge. Enphase wordt gezien als het grootste merk en bestaat inmiddels meer dan 10 jaar. Enphase is een Amerikaans bedrijf, SolarEdge werd opgericht in Israël. Samen zijn ze goed voor een marktaandeel van 95% binnen de power optimizer markt. SolarEgde is over het algemeen iets goedkoper dan Enphase.

De voornaamste concurrenten van Enphase en SolarEdge zijn SMA en Fronius. Sinds enkele jaren zet Huawei ook zwaar in op de ontwikkeling van power optimizers. SMA heeft nu ook hun eigen optimizer op de markt. Interessant hier is dat deze optimizer enkel nodig is voor zonnepanelen welke last hebben van schaduw.

Uit een grote studie van PV Evolution Labs kwam Enphase als winnaar uit de bus. De opbrengst van een zonnepanelen installatie met Enphase power optimizers lag gemiddeld 2.4% hoger dan deze van SolarEdge (bron

Niet alle omvormers werken met power optimizers. Informeer u dan ook goed bij uw installateur naar omvormers welke compatibel zijn met een power optimizer.

Power optimizer prijzen

Power optimizers zijn heel wat goedkoper dan micro-omvormers. Dit komt voornamelijk omdat de productiekost beduidend lager ligt. Een power optimizer bestaat uit ongeveer 180 onderdelen, waar dit bij een micro-omvormer rond de 450 ligt.

Eén power optimizer kost tussen de 50 tot 70 Euro. De prijs hangt voornamelijk af van het maximaal DC-vermogen, hoe hoger, hoe duurder.

Wanneer we kijken naar een gemiddelde installatie van 4000kWp met 12 zonnepanelen betekent dit een meerkost van ongeveer 720 Euro. Dit is een aanzienlijk meerkost. Om te weten of power optimizers hun meerkost waard zijn dient men te kijken naar het extra rendement ze opbrengen en wat dit betekent in financiële opbrengst.

Zoals gezegd zijn power optimizers interessant bij een zonnepanelen installatie welke gedeeltelijk in de schaduw ligt. De extra opbrengst kan in dat geval al snel 10% tot zelfs 15% bedragen. Dit betekent jaarlijks 350kWh tot 550kWh aan extra elektriciteit. Dit komt neer op ongeveer 85 Euro tot 135 Euro aan extra opbrengst. Dat betekent dat een power optimizer bij een installatie met schaduw zich terugbetaalt tussen 5 tot 8 jaar.

Bij installaties zonder schaduw, waarbij alle zonnepanelen een ideale opbrengst behalen zal de extra opbrengst miniem zijn, waardoor ze niet interessant zijn omdat alle zonnepanelen maximaal kunnen presteren.

Ontdek in 60 seconden hoeveel u kan besparen

De hellingsgraad van mijn dak is

Een plat of normaal hellend dak zijn ideaal voor zonnepanelen

Plat

0-5°

Zwak hellend

5-25°

Normaal hellend

30-45°

Sterk hellend (45°)

45° of meer

Garantie en de power optimizer: hoe werkt het?

Power Optimizers hebben een lange levensduur, bijgevolg ligt de garantieduur ook vrij hoog. De meeste power optimizers hebben een standaard garantie tussen de 20 tot 25 jaar.

Net zoals bij zonnepanelen en de omvormer worden volgende zaken niet gedekt door de garantie:

  • Schade door misbruik, slecht onderhoud of foutieve installatie
  • Schade als gevolg van wijzigingen in het product welke niet zijn toegestaan
  • Schade als gevolg van het niet navolgen van de veiligheidsvoorschriften
  • Schade als gevolg van het gebruik met niet-toegestane of compatibele producten
  • Schade door bliksem, vuur, overstroming of oorzaken buiten de controle van de fabrikant

Ook interessant om lezen

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 8 minuten

Lees verder arrow