Menu

Wat zijn warmtepomppanelen (PVT-panelen) en hoe werken ze?

De zogenaamde hybride zonnepanelen, ook gekend als PVT-panelen of warmtepomppanelen zijn een nieuwe uitvinding op de markt.

Geschreven door Stefan Goessens

Laatste update: 13/05/2020

Leestijd: 2 min

PVT-Panelen

PVT-panelen functioneren simultaan als zonnepanelen en zonneboiler! Vandaag de dag worden deze nog apart verkocht, maar de komende jaren zal dit langzaam aan veranderen wanneer deze technologie voldoende op punt staat.

Momenteel zitten we in de eerste fase van de zonnepanelen technologie, ook wel eens de 'domme' zonnepanelen genoemd.

Waarom?
Deze zonnepanelen staan vast op het dak waardoor ze heel wat minder rendement behalen dan ze eigenlijk zouden kunnen behalen in dezelfde omstandigheden. Het andere nadeel is dat ze enkel elektriciteit opwekken.

De volgende generatie panelen, welke hybride en bewegend zullen zijn, leveren met weinig extra oppervlakte veel meer energie op. Deze energie is zowel elektriciteit als warm water.

Deze zonnepanelen draaien mee met de zon om zodoende maximaal rendement te halen. Dit samen in functie met wat we vandaag kennen als zonneboiler maakt hybride zonnepanelen pakken efficiënter dan de huidige generatie zonnepanelen en zonneboilers.

De buizen gevuld met water lopen doorheen de zonnepanelen. Dit water koelt de zonnepanelen ook nog eens af, wat het rendement ook nog ten goede komt. Zonnepanelen verliezen namelijk rendement wanneer het te warm is (meer dan 25 graden).

Sinds kort is er ook het warmtepomppaneel. Dit systeem is voornamelijk een warmtepomp en onttrekt warmte via de buitenomgeving en is tevens uitgerust met een zonnepaneel aan de bovenzijde. Dit systeem werd ontwikkeld door het Nederlandse Triple Solar.

Warmtepomppaneel

Dit is een verdere evolutie van het PVT-paneel maar met een warmtepomp in plaats van een zonneboiler.

Ook interessant om lezen

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 2 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 16 minuten

Lees verder arrow

Leestijd: 3 minuten

Lees verder arrow